Pyörähdin alkutalvesta Aakenustuvalla. Tupa valmistui pari vuotta sitten ja tuntui vielä lähes uudenkarhealta. Edellinen kävijä oli vuollut kiehiset valmiiksi, ja siistiäkin oli. Kyllä siinä retkeilijä sai nauttia makkaratauostaan. Kävin tuvalla myös silloin, kun sitä vasta rakennettiin. Aikamoinen urakkahan se oli pistää mökkiä ja hyyskää pystyyn tiettömän taipaleen taakse, tunturin kylkeen.
Tuvan hintalappukaan ei ollut aivan pieni, 80 000 euron tietämillä. Tuona samaisena rakennuskesänä Metsähallituksen Luontopalveluilla oli käynnissä 36 eri rakennus- ja kunnostuskohdetta Tunturi-Lapin alueella. Suomen hallitus myönsi kahtena peräkkäisenä vuonna rahoituksen, jolla pienennettiin kertarysäyksellä maastokohteiden korjausvelkaa.
Mitenköhän käy jatkossa, riittävätkö rahat? Viime syksynä valtion hallitusohjelmaan nostettiin porua herättänyt kirjaus: hallitus mahdollistaa kansallispuistojen rahoituspohjan vahvistumisen vapaaehtoisten käyntimaksujen muodossa.
Metsähallitus aloitti viime syksynä Luontopalveluita ja koko konsernin yhteisiä toimintoja koskeneet yt-neuvottelut, joiden piirissä oli kaikkiaan 460 työntekijää. Neuvottelut saatiin päätökseen joulukuussa, ja lopputulemana lakkautettiin 43 vakituista työtehtävää.
Neuvottelujen tavoitteena oli yksinkertaistaa organisaatiota, uudistaa toimintaa ja sopeuttaa se nykyisiin rahavirtoihin – tai niiden puutteisiin. Vuoteen 2024 Metsähallitus lähti uudella organisaatiomallilla, joka rakennettiin asiakas- ja kysyntälähtöisesti. Järjestäytyminen on vielä vaiheessa.
Muutosneuvotteluiden jalkoihin jäi myös Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma, jonka uudistamista tehtiin kovalla pöhinällä vuosi sitten. Toimintatapauudistus ja organisaatiomuutos söivät resursseja.
Paine työn jatkamiselle on silti kova. Edellinen suunnitelma valmistui vuonna 2008 eli on jo auttamattomasti vanhentunut.
Nyt laadittavan suunnitelman on tarkoitus antaa selkärankaa puiston seuraaviin kymmeneen tai viiteentoista vuoteen. Hoito- ja käyttösuunnitelma on Metsähallitukselle tärkeä ohjaava dokumentti, jolla sovitetaan yhteen virkistyskäytön ja luontomatkailun, luonnon ja kulttuuriperinnön suojelun sekä poronhoidon ja saamelaiskulttuurin tarpeita. Dokumentissa otetaan kantaa muun muassa siihen, miten Ylläksen kesäveturiin, pyöräilyyn kansallispuistossa, suhtaudutaan jatkossa.
Metsähallituksesta kerrottiin tällä viikolla, että homma etenee, vaikka valtiontalous nipistää budjetista. Työtä jatketaan pääosin samalla vanhalla projektiryhmällä, ja jo ensi viikolla on kokous, jossa sovitaan seuraavat askeleet. Sen jälkeen suunnitelma etenee ohjausryhmälle ja edelleen sidosryhmäkierrokselle. Sidosryhmissä on matkassa matkailun ja kuntien toimijoita, metsästyksen ja kalastuksen toimijoita, paliskunnat sekä tutkimuspuolen ja viranomaisten edustus. Matkailuyrittäjiä oli tarkoitus saada koolle jo ennen hiihtolomia, mutta työssä ei päästy etenemään toivotulla tahdilla.
Viime vuonna Suomen kansallispuistoihin tehtiin hurjat 3,6 miljoonaa käyntiä. Tilastokuninkaana – tai -kuningattarena – keikkuu yhä edelleen Pallas-Yllästunturin kansallispuisto yli puolella miljoonalla vuotuisella käynnillään. Kansallispuistoissa riittää siis uudistettavaa, korjattavaa ja rakennettavaa tulevaisuudessakin.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.