Kesänkijärven laiturien huono kunto harmittaa sekä matkailijoita että paikallisia. Valitusten aiheena on etenkin laituri, joka sijaitsee Kesänkijärven parkkipaikan välittömässä läheisyydessä. Kyseinen laituriraasu on repsottanut rikkinäisenä jo vuosia, eikä yksikään talvi jää- ja lumimassoineen ole ainakaan parantanut tilannetta.
Kesänkijärvellä on myös toinen laituri, joka sijaitsee Kesängin Keitaan ja Metsähallituksen kodan lähellä. Eihän sekään mikään uudenkarhea enää ole, mutta aivan pätevä. Esteettömyydestä kummankaan laiturin kohdalla ei tietenkään voi puhua.
Jos kyseessä olisi mikä tahansa syrjäisempi kohde, rikkinäisille rakenteille saattaisi olla suopeampi. Kyseessä on kuitenkin järvi, jota kiertää yksi kansallispuiston ja Ylläksen alueen vilkkaimmista kesäreiteistä. Laiturit ovat kesäpäivinä kovalla käytöllä: on uimareita, kalastajia, veneilijöitä, melojia, SUP-lautailijoita, evästelijöitä ja ihan vain maisemien ihastelijoita.
Mistä siis tahtotilaa ja euroja? Kuka hoitaisi homman? Metsähallitus vastaa ehjemmästä laiturista, mutta isompaa uudistamistarvetta huutavalle laiturille ei tunnu löytyvän ylläpitäjää. Äkäslompolon vesiosuuskunta on pyytänyt Metsähallitusta ja kuntaa apuun. Tästä voit lukea lisää sivulta 19.
Laituri, josta on vuosien saatossa tullut pieni murheenkryyni, on rakennettu alun perin jo parisenkymmentä vuotta sitten kalaparatiisihankkeen aikaan. Kalaparatiisihankkeessa laadittiin alueen kalavesien kunnostus- ja kehittämissuunnitelma, jonka toimenpiteitä toteutettiin vuoteen 2006 saakka. Hankkeen kustannukset olivat useita satoja tuhansia euroja. Tavoitteena oli saada kalaparatiisiin kuuluvien vesistöjen kunto, kalalajisto ja olosuhteet nykyistä parempaan tilaan, jotta alueelle saataisiin houkutelluksi myös kalastusmatkailijoita. Paratiisihan se Kesänkijärvi onkin kauniina ja kuulaana elokuun päivänä – laiturin aiheuttamasta pienestä kauneusvirheestä huolimatta.
Asia on kuitenkin nytkähtänyt eteenpäin. Äkäslompolon vesiosuuskunta on lupautunut laatimaan toimintasuunnitelman ja budjetin korjaustoimenpiteistä. Kun nämä on toimitettu kuntaan, jatketaan keskustelua.
Suurin kompastuskivi tuntuu kuitenkin olevan se, mikä taho loppujen lopuksi on velvollinen kaivamaan kuvettaan, jotta korjaustoimet saadaan tehtyä. Vesiosuuskunnalla ei ole rahaa, ja kunnan kanta on selvä: laituri kuuluu Metsähallitukselle. Metsähallitus puolestaan on jo ilmoittanut, ettei siltä irtoa pennin pyörylää. Metsähallituksen Luontopalvelut kärvistelee sopeuttamistoimien puristuksessa – maastossa on enemmän ylläpidettäviä rakenteita ja palveluja kuin mihin nykyinen rahoitus riittää. Tänä vuonna Luontopalveluilla on rahaa 11 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna. Jotta Luontopalveluiden ylläpidon piirissä olevien retkeilypalveluiden laatu ja turvallisuus voidaan taata, on sen karsittava palveluita ja maastorakenteita.
Vesiosuuskunnan puheenjohtaja Elias Teriö on kuitenkin tyytyväinen, että keskustelu on nyt avattu. Hän uskoo vakaasti, että kaikilla osapuolilla on tahtotila löytää ratkaisu. Hän myös ehdottaa, että kurkattaisiin niin sanotusti laatikon ulkopuolelle: olisiko esimerkiksi mahdollista etsiä laiturille kansallispuiston brändiin sopiva sponsori, joka rahoittaisi korjauksen? Niin, ratkaisu voi lopulta olla hyvinkin simppeli – kuten parhaat ratkaisut yleensä tuppaavat olemaan.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.