Edellisen Kuukkelin pääkirjoituksessa kyselin, mitä te lukijat olette mieltä matkailumaksusta. Koska jokaisella lehdellämme on iso joukko lukijoita, jotka eivät ole nähneet edellistä lehteä, kerrataan lyhyesti: Rovaniemi on nostanut esiin tarpeen matkailumaksulle, jolla voitaisiin kattaa matkailusta aiheutuvia kustannuksia, joita syntyy esimerkiksi terveydenhuollosta ja jätehuollosta. Maailmalla maksu peritään yleensä majoituksen yhteydessä.
Kolarissa keskustelua seurataan suurella mielenkiinnolla. Täällä matkailumaksu voisi olla mahdollista korvamerkitä esimerkiksi Ylläksen reitistön ylläpitoon. Moni Ylläksen ystävä varmasti laittoi merkille Ylen jutun (19.3.), joka otsikoitiin hätähuutona latujen puolesta: Ylläksen maankuulut talvireitit anovat käyttäjiltä tukea. Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas kyllä toppuutteli pahimpia pelkoja – ainakaan toistaiseksi ei ole tulossa lisää leikkauksia reitteihin. Rahan tarve on silti polttava.
Edellisen pääkirjoitukseni jälkeen saimme kommentteja ja viestejä sekä sosiaalisen median kanavissamme että sähköpostitse. Pari puheluakin aiheesta tuli. Keskustelunavaus matkailumaksusta sai positiivisemman vastanoton kuin mitä osasin odottaa. Latujen ja talvipolkujen kuntoa kehuttiin eikä niistä maksamista nähty suuren suurena peikkona.
”Åressa viikon lippu hiihtoladuille maksaa noin 50 euroa, miksipä ei siis täälläkin voisi mennä samaan suuntaan? Hyvistä puitteista maksaa mielellään muutaman kympin ekstraa. Kiitos reitistöjen ylläpitäjille!” eräässä kommentissa sanottiin.
”Pari viikkoa sitten Itävallassa alueen turistivero 56 euroa viikosta kahdelta hengeltä. Majoittaja tilittää sen alueen turistiorganisaatiolle ja sillä ylläpidetään juurikin esimerkiksi reittejä ja muita rakenteita, joita ei tuota yksityinen palveluntarjoaja. Tuntuu mielestäni toimivalta mallita ja varsinkin ulkomaiset turistit varmasti jo tottuneet tähän” kuului toinen viesti.
Ehdotettiinpa kirkollisveron vaihtamistakin Ylläksen puistonhoitomaksuksi. ”Hengenrauhaahan täällä luonnossa saa.”
Keskusteluun osallistui myös ulkomaalaisia Ylläksen matkailijoita. ”I have always wondered why you don‘t have such a thing” eli vapaasti suomennettuna ”olen aina ihmetellyt, miten teillä ei ole sellaista.” Ulkomailla matkailumaksu on arkea. Sveitsissä sitä kutsutaan nimellä Kurtaxe, ja se maksetaan majoittui sitten hotellissa, loma-asunnossa tai B&B:ssä.
Keskusteluissa kyseltiin myös yrittäjien ja mökkien omistajien maksuvelvollisuuden perään. Kaikki eivät tietenkään tiedä, että yrittäjät maksavat reittien hoidosta maksua, joka on sidottu yrityksen liikevaihdon suuruuteen.
Esille nousi myös kysymys vapaaehtoisten maksujen tarpeellisuudesta – mielellään maksettaisiin hyvään tarkoitukseen. Lieneekö siis ongelma markkinoinnissa vai mistä on kyse, mutta kyllähän Ylläksellä on voinut jo vuosia maksaa vapaaehtoisesti reittimaksua. Ohjeet tähän löytyvät osoitteesta yllas.fi > Info. Alueen retkeilyinfraa voi tukea myös ostamalla karttoja ja tarroja. Molempien myynti on merkittävä tulonlähde reittien ylläpidolle.
Tänä viikonloppuna Ylläksellä ja Levillä on suuren urheilujuhlan tuntua, kun hiihtokausi huipentuu Ylläs–Levi-hiihtoon. Me Kuukkelissa otimme hiihtohurmaan varaslähdön. Allekirjoittanut testasi, pystyykö sunnuntaihiihtelijä sivakoimaan matkailukeskusten välin ilman varsinaista pertsakokemusta. Ja kyllä pystyi! Reissusta voit lukea lisää tämän lehden sisäsivuilta.
Tsemppiä kaikille osallistujille!
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.