Suomi on Euroopan metsäisin maa, ja metsä on muokannut suomalaista. Vaikka tänä päivänä tuskaillaan luontoyhteyden kadottamisen perään, silti esimerkiksi mökkeily pitää pintansa. Yksi löytää luonnon kaupungin puistosta, toinen virvelin varresta, kolmas hengittelemällä metsää tai halailemalla puita.
Jokamiehenoikeudet mielletään usein synnyinlahjaksi. Pääsääntöisesti saamme liikkua luonnossa ilman maanomistajan lupaa ja maksutta.
Mutta on myös poikkeuksia. Näistä yksi iso koskee Suomen 40 kansallispuistoa. Niissäkin saa kokea villiyttä ja vapautta, mutta rajatusti.
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssäännöissä muun muassa kielletään toimet, jotka vaikuttavat epäedullisesti alueen luonnonoloihin, maisemaan tai eliölajien säilymiseen. Jokaiselle lienee selvää, ettei luontoa saa vahingoittaa, siitä ei saa napsia osasia kotiin viemisiksi eikä sitä saa muokata.
Puisto on lisäksi jaettu viiteen eri vyöhykkeeseen: syrjä-/erämaavyöhykkeeseen, syrjä-/erityisvyöhykkeeseen, virkistysvyöhykkeeseen, kulttuurivyöhykkeeseen ja rajoitusvyöhykkeeseen.
Yksinkertaista? Kyllä. Mutta tässä kohdin kompastui myös Kuukkeli.
Kesäkuun lehteen teimme jutun Varkaanlammesta, jossa moni retkeläinen pysähtyy viilentelemään itseään tai täyttämään juomapullonsa. Emmepä vain huomanneet, että Varkaankuru kuuluu kokonaisuudessaan – myös lampi mukaan lukien – rajoitusvyöhykkeeseen.
Rajoitusvyöhykkeellä polulta ei saa poiketa. Liikkuminen sallitaan vain merkittyä reittiä pitkin maaston kulumisen ehkäisemiseksi ja uhanalaisen lajiston suojelemiseksi.
Toisin sanoen Varkaanlammen näköalapaikalta ei saa laskeutua alas lammelle, koska alas vievät polut eivät ole Metsähallituksen merkitsemiä virallisia polkuja.
Kukaan tuskin tahallisesti haluaa aiheuttaa hallaa suojelluille lajistoille, mutta mistä tallaaja hoksaa, minne tossunsa asetella?
Rajoitusalueesta ei ole mainintaa Ylläksen kesäurheilukartassa eikä isommassa Pallas–Ylläs-kartassa, mutta kansallispuiston raja on merkitty molempiin.
Jos ja kun liikut kansallispuistossa, lue siis osoitteesta luontoon.fi puiston järjestyssäännöt ja tarkista erityismääräykset. Kuukkeli lupaa pitää omatoimisen jälki-istunnon ja päntätä rajoitusalueiden rajoja.
Metsähallituksesta onneksi kerrotaan, että Varkaankuruun ja Varkaanlammelle on suunnitteilla tarkempaa ohjeistusta. Kyltti olisi kieltämättä tervetullut.
Ylläksen matkailu on ollut perinteisesti hyvin talvipainotteinen. Kesälläkin toki väkeä piisaa, mutta määrät eivät ole läheskään samalla viivalla.
Ympärivuotisuuskeskustelussa käydään usein muna vai kana -painiin. Pitäisikö ensin olla kysyntää eli asiakkaita vai tarjontaa eli palveluita?
Yhdestä asiasta kuitenkin ollaan yhtä mieltä: Ylläksen kesän veturi on pyöräily.
Jotta lajista saadaan kaikki irti, alueella on käynnistetty 700 000 euron hanke, jolla junaa pusketaan eteenpäin.
Reittien puutteesta onnistuminen ei ainakaan jää kiinni.
Satu Renko
Ylläksellä 11.7.2019
P.S. ”Omia polkujaan toiset luodaan kulkemaan, niillä teillä kartta on niin usein tarpeeton”, Matti Esko lauloi aikanaan, mutta siitä huolimatta: osta Ylläksen kesäurheilukartta. Kartta maksaa vain kympin. Tuotto käytetään Ylläksen reittien ylläpitoon ja kehittämiseen.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.