Huipulla tuulee aina, paitsi jos ei tuule, ja aina kannattaa varautua siihen, että tuulee. Siinäpä oma nyrkkisääntöni, kun lähden tunturiin. Entä sitten muu sää? Ennustuksia tulee kyllä katseltua, jos on reissua tiedossa, mutta harvemmin ne täällä Tunturi-Lapissa ihan täysin oikeaan osuvat. Suuntaa niistä toki voi saada.
Ilmatieteen laitos, Foreca, Yr, Freemeteo, Supersää, Windy… sääpalveluita ja -sovelluksia on useita ja jokaisella retkeilijällä on yleensä oma suosikkinsa – ja tietenkin myös tietämys siitä, että juuri tämä on se tarkin vaihtoehto.
Tällä viikolla valikoimaan saatiin uusi tulokas, Tunturisää. Kyseessä on kotimainen palvelu, jonka kehittäjät saivat pontta työhönsä vuodenvaihteessa Pallaksella tapahtuneesta kahden hengen vaatineesta lumivyöryonnettomuudesta. Tunturisään alullepanijoita ovat meteorologi Martin Gahmberg ja eräopas Patrick Blom. He saivat mukaan kehittämistyöhön ohjelmistoarkkitehdit Niklas Schröderin ja Jonathan Schröderin. Miehet jakavat intohimon liikkumiseen tuulen voimalla niin tuntureilla, jäällä kuin vedessä.
Maksuttoman Tunturisää-palvelun on tarkoitus lisätä luonnossa liikkujien ymmärrystä tuntureiden oikukkaista olosuhteista ymmärrettävien ennusteiden avulla. Tunturisää näyttää lämpötilan ja tuulenvoimakkuuden kymmenelle tunturille: Ylläs, Levi, Pallas, Saana, Saariselän Kaunispää, Sokosti, Luosto, Pyhä, Salla ja Ruka. Säätä kuvataan eri korkeuksilla huipuilta laaksoihin. Ennusteessa on myös pilvien alarajan korkeus.
Gahmberg ja Blom kertovat selvittäneensä, miltä Pallaksen onnettomuushetken sää näytti ennusteissa maanpinnalla ja eri korkeuksilla. He totesivat, että sääennusteet olivat todennäköisesti ennustaneet onnettomuuspäivälle paljon kevyttuulisempaa säätä. Heidän mukaansa useimmat saatavilla olevat ennusteet kuvaavat ennemminkin olosuhteita tunturien laaksoissa kuin niiden lakialueilla.
Tunturisään kehittäjät muistuttavat, että olosuhteiden tuntemus hiihto- ja patikointivaelluksilla on äärimmäisen tärkeää. Kuten Pallaksen tapauksessa nähtiin, haastavat olosuhteet voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran. Tuntureilla sää voi myös muuttua nopeasti. Jokainen kulkija on lopulta aina itse vastuussa omista ratkaisuistaan, näytti ennuste mitä tahansa.
Tunturisään pilottijakso alkoi 15. maaliskuuta. Palvelu ei vaadi kirjautumista, ja se toimii laitteesta riippumatta selainpohjaisena osoitteessa tunturisaa.fi. Kannattaa ottaa kokeiluun! Tunturisää-palvelusta kerätään kevään aikana palautetta, jotta palvelua voidaan kehittää ensi talvelle vielä toimivammaksi.
Ilmanlaatua kansainvälisesti tutkiva sveitsiläinen IQ Air julkaisi 19. maaliskuuta raportin, jossa vertailtiin ilmanlaatua yli 7 800 eri kohteessa vuonna 2023. Mukana oli 134 maata ja aluetta. Tutkimuksen mukaan vain seitsemän maan ilmanlaatu täytti Maailman terveysjärjestön (WHO) kriteerit – Suomi oli näistä yksi.
Kaupunkitasolla ilmanlaatu oli maailman parasta Sodankylässä, Utsjoella ja Kuusamossa. Näissä kussakin pienhiukkasten määrä oli 0,3 mikrogrammaa kuutiometriä kohden.
Mutta minne katosi Muonio? Tähän saakka Pallaksen Sammaltunturilla on mitattu maailman puhtainta ilmaa vuosi toisensa jälkeen. Nyt Muonio ei yltänyt edes viidentoista puhtaimman alueen joukkoon. Se ei silti tarkoita, etteikö ilma olisi kärkiluokkaa Pallaksellakin – indeksien perusteella se on sitä edelleen. Olemme onnekkaassa asemassa täällä Lapissa – saamme joka päivä hengittää keuhkot täyteen luksusta, josta moni voi vain haaveilla.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.