Kun asuu kaupungissa, on vaikea käsittää, etteivät toimivat nettiyhteydet ole kaikkialla itsestäänselvyys. Ei edes Suomessa, teknologian kehdossa.
Muutin yhdeksän vuotta sitten kaupungista Äkäslompoloon. Heti alkuun laitoimme 24-megan ADSL:n. Hyvin pelasivat langattomat yhteydet – jos istui keittiössä ja lähellä modeemia.
Kevätsesongeilla, kun kaistat paukkuivat suuresta kuormituksesta, 4G- ja mokkulayhteyksien pätkiminen oli enemmän sääntö kuin poikkeus.
Etätyöt ja opiskeleminen verkon yli vaativat pitkää pinnaa.
Joka torppaan ei saanut edes 24-megan yhteyttä. Meilläkin se oli vain teoriassa. 24 tarkoitti käytännössä kahdeksaa.
Kuukkelin toimituksessa ei porskutettu paljon paremmilla yhteyksillä. Nykyaikaisista tavoista tehdä lehteä oli turha haaveilla.
Entä nyt? Kiitos äärettömän sinnikkäiden sanansaattajien ja työmyyrien, saimme vuonna 2017 valokuituyhteydet Äkäslompoloon. Kotona netti todella toimii, ja sanomalehden tekeminen on mullistunut kolmen vuoden takaisesta täysin.
Kun kaupungeissa toimivat yhteydet ovat automaatio, syrjäseuduilla niiden vuoksi on taisteltava.
Siksi olikin erityisen hienoa, kun Kuitua pohjoiseen -hanke niitti menestystä ja nappasi ykkössijan Rural Inspiration Awards -kilpailun Rural revitalisation -sarjassa (Elinvoiman lisääminen maaseudulla).
Palkinnon ojensi EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan ja sen otti vastaan projektipäällikkö Seppo Alatörmänen palkintogaalassa, joka järjestettiin Brysselissä 11. huhtikuuta.
Alatörmänen kiitti puheessaan Leader Tunturi-Lappia uskalluksesta lähteä hakemaan ja hallinnoimaan hanketta, Lapin ELY-keskusta hankkeen rahoittamisesta ja tietenkin lappilaisia kyläverkko-osuuskuntia.
”Isoin kiitos kuuluu kuitenkin lopulta kyläläisille, jotka tekivät varsinaisen työn”, Alatörmänen totesi.
Kiitokset menivät oikeaan osoitteeseen – osuuskunnat ovat jaksaneet puskea eteenpäin, vaikka usko on ollut välillä hiipua.
Maaliskuun alkupuolella Osuuskunta Vaattojärven tietoverkko piti oman kyläverkkohankeensa päätösjuhlan. Seuraavaksi Verkko-osuuskunta Ylläksen Laajakaista juhlistaa omaa jo pidempi tovi sitten Äkäslompolossa päättynyttä projektiaan.
Vielä odotellaan Ylläsjärveä. Jos valokuitu ei kuulosta tärkeältä, käy ensi sunnuntaina Eelin Kaupalla Osuuskunta Ylläsjärven Valokuidun infotilaisuudessa. Saatat muuttaa mielesi.
Tällä viikolla moni laduille suunnannut on huomannut viimeistään paluumatkalla, että hupsista, liisteriä ei tarvitse kaivaa purkista – ladut ovat sitä aivan omasta takaa. Alamäissä ei piisaa vauhtia vaikka kuinka lykkisi.
Ylläksen latuja huoltava Tunturi-Lapin Vesi tiedottikin tiistaina, että jos mielit suksille, lähde liikkeelle aikaisin aamulla.
Ladut ajetaan iltamyöhäisellä ja kun öisin päästään pakkasen puolelle, ladut ovat parhaimmillaan ennen kukonlaulua. Varhainen kuukkeli makkaranpalan nappaa – vai miten se meni…
P.s. Viime pääkirjoituksessani kerroin Lapin Kansan vaaligallupista, joka povasi menestystä vihreille. Äkäslompolossa todella vihersi: pienen kylän äänistä 46 prosenttia meni vihreille ja käytännössä lähes kaikki yhdelle ehdokkaalle, Riikka Karppiselle. Punaisena tunnettu pikkukunta niitti Suomen vihreimmällä äänestysalueellaan huomiota valtakunnallisesti.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.