Kansallispuistot ovat nauttineet valtavaa nostetta viime vuodet, ja korona on vain vauhdittanut suosion kasvua.
Kansallispuistoissa vierailtiin viime vuonna yhteensä 1,47 miljoonaa kertaa. Se on lähes 114 000 kertaa edellisvuotta useammin. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa käyntejä oli vuonna 2020 yhteensä 563 100.
Luontoon on siis löytänyt tiensä myös moni aivan uusi kulkija, mikä tietenkin on todella ilahduttava asia. Monestihan harmitellaan, kuinka etenkin nuoret ovat kadottamassa kokonaan luontosuhteensa. Ehkä nyt kasvatetaan uutta luontosukupolvea.
Kolikon kääntöpuolella on taitojen puute. Luonnossa selviämisen perustaidot ovat monelle täyttä hepreaa. Silti usko omaan osaamiseen saattaa olla vahva.
Kuulin yhden esimerkin Hetta–Pallas-reitiltä Hannukurusta. Seurue hiihti tuvalle, jossa heitä odotti yllätys: edelliset tuvan käyttäjät olivat halunneet ilahduttaa seuraavia ja kantaneet kaivosta vedet valmiiksi. Kun pakkaslukemat pyörivät 20 asteen kylmemmällä puolella, kukin voi arvata, mitä tupaan tulleet retkeilijät tekivät loppuillan: sulattivat jäätyneitä kattiloita ja ämpäreitä.
Hyvä aie kääntyi itseään vastaan, kun ei oltu huomattu ajatella olosuhteita, jotka talvinen Lappi muodostaa.
Kuten edellinen esimerkki näytti, mokia sattuu, se on inhimillistä. Niin kävi myös Kesänkitunturilla retkeilleelle pariskunnalle perjantaina 5. helmikuuta. Laskijat laukaisivat massiivisen lumivyöryn. Leveyttä vyöryllä oli 50 metriä ja pituutta 400 metriä.
Yleensä vyöry kasaantuu ja pysähtyy ennen puurajaa tai puurajan tuntumaan, tämä jatkoi vielä siitäkin alaspäin. Vyöryn voima oli valtava.
Vaikka vahinko ei tule kello kaulassa, tällä kertaa sitä osattiin odottaa.
Isoina kuuroina lyhyessä ajassa satanut tuiskulumi oli liikkunut pohjoistuulten matkassa. Erityisen riskipaikan lumikertymä muodosti Kesänkitunturin kaakkoisrinteeseen, jolla on jyrkkyyttä reilusti yli 30 astetta.
SkiPatrol Ylläs varoitteli omissa kanavissaan lumivyöryvaarasta useampaan otteeseen saman viikon alkupuolella.
Vyöryllä oli silminnäkijöitä. Heidän havainnoistaan käynnistyi etsintäoperaatio, jota sitäkin voi kuvailla massiiviseksi. Kaksi helikopteria, lukuisia moottorikelkkoja, miehistöä, kaksi koiraa ohjaajineen.
Lopulta vyöryn laukaisseet henkilöt olivatkin turvassa. He eivät vain olleet hoksanneet, että alueella liikkunut viranomaisorkesteri oli liikkeellä heidän takiaan.
Nyt jos joskus tuli oppia kantapään kautta.
Eikä oppimisen paikka ole vain näillä kahdella laskijalla. Tämä oli hyvä muistutus riskeistä meille kaikille. On tiedettävä, missä kulkee, minkälaista maasto on oman sijaintinsa yläpuolella, mitä on alapuolella. Pitää myös tietää, mitä tehdä, jos tosipaikka osuu omalle kohdalle.
Kesängissä vyöryn laukaisseilla ei ollut lumiturvallisuusvälineitä. Piipparin, sondin ja lapion pitäisi kuulua merkittyjen reittien ulkopuolella kulkevien vakiovarustukseen, ja niitä täytyy myös osata käyttää.
Lumiturvallisuusvarusteet saattavat pelastaa sinun henkesi tai sinä voit olla pelastamassa niiden turvin kaverisi henkeä.
Jos vähänkin epäilyttää, riittävätkö taidot, kannattaa suosia merkittyjä reittejä.
Tämä Kuukkeli on sisällöltään lumiturvallisuuspainotteinen. Aihe toistuu vuosittain, eikä syyttä.
Turvallisia ulkoilureissuja!
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.