Vuosi 2021 on mukava aloittaa hyvillä uutisilla: kesäkuun alussa voimaan tulleeseen tieliikennelakiin tehtiin juuri muutoksia, jotka vaikuttavat moottorikelkkailun turvallisuuteen.
Uusi laki nimittäin ehti jo sallia sen, että virallisilla kelkkailureiteillä voisi kulkea polkupyörien, eläinvaljakoiden ja hevosten kaltaisilla moottorittomilla ajoneuvoilla myös lumiseen aikaan.
Moottorikelkkareittien liikennemerkin uudessa määritelmässä luki, ettei moottorikelkkareitillä saa ajaa ”muulla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla kuin moottorikelkalla”. Eli millä tahansa moottorittomalla menopelillä kulku olisi ollut sallittua.
Liikenneturva hoksasi tämän laissa piileskelleen porsaanreiän vuosi sitten, kun laki oli jo hyväksytty.
Nyt tammikuussa saatiin uusi päätös: virallisille kelkkailureiteille ei ole talvella asiaa moottorittomilla ajoneuvoilla, ellei reitinpitäjä ole sitä erikseen sallinut lisäkilvellä.
Uutinen oli hyvä kelkkailijoille. Heidän reiteilleen ei tule (ainakaan luvallisesti) risteilemään väkeä, joka ei sinne kuulu.
Uutinen oli hyvä myös kaikille muille. Lähtökohtaisesti kummastelen, miksi yksikään poro-, hevos- tai huskysafariyrittäjä edes haluaisi viedä asiakkaitaan moottorikelkkareiteille. On kuitenkin valitettava tosiasia, että aina on niitä, jotka eivät ajattele tarpeeksi pitkälle.
Asiaa voidaan tarkastella myös toisinpäin. Moottorikelkkailijat, jotka näkevät autotiet, penkat ja kevyenliikenteenväylät vaihtoehtoina virallisille moottorikelkkareiteille, ovat riski sekä itselleen että muille. Moottorikelkkailijoiden pitää kunnioittaa muiden kulkijoiden tilaa ja turvallisuutta aivan samalla tavalla kuin moottorittomat kulkijat kunnioittavat kelkkareittejä.
Asia nousi keskusteluun joulun aikaan, kun etenkin Äkäslompolossa suhattiin missä sattuu. Sulat vesistöt ja jänkät vaikeuttivat kelkkailijoiden kulkemista, ja siinä vaiheessa joiltain kuskeilta unohtuivat laki ja säädökset.
Osa ongelmista johtuu piittaamattomuudesta, mutta osa myös tietämättömyydestä. Ylläksellä on takuulla viestinnässään parantamisen paikkoja.
Sivulta 16 voit lukea lisää muun muassa siitä, mitä haittaa reittien ulkopuolisesta kelkkailusta on.
Metsähallitus selvittää, voisiko Äkäslompolon pohjoispuolella sijaitsevaan Mettonpahikkoon kaavoittaa matkailua palvelevia alueita.
20 hehtaarin alueelle haluttaisiin sijoittaa asuntovaunualue, liikuntahalli, noin 30 matkailukäyttöön tulevaa vapaa-ajan asuntoa, näitä palvelevat huoltorakennukset ja rantasauna.
Alueella on voimassa Kukaslompolon ranta-asemakaava. Muonion kunnanvaltuusto on jo hyväksynyt asemakaavoituksen käynnistämissopimuksen. Valmistelu ei silti välttämättä johda asemakaavan hyväksymiseen.
Tähän saakka Mettonpahikko on palvellut lähinnä suunnistajia. Eräänlainen suunnistusoperaatio se kai on kaavoittaminenkin.
Satu Renko
Ylläksellä 14.1.2021
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.