Lauantaina 18. maaliskuuta vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää. Ensikuulemalta saattaa käydä mielessä, että pitääkö se tosiaan tällekin asialle olla oma päivänsä. Pitää. Niin uskomatonta kuin se onkin, kierrättäminen on yhä monelle kovin vaikeaa.
Tämän totesin viimeksi tällä viikolla, kun kävin tyhjentämässä toimiston lehtikorin paperinkeräykseen. Jounin Kaupan parkkialueella sijaitsevan paperinkeräysmolokin saranaan oli jätetty roikkumaan pussi. Pakkohan se oli kurkata, mitä siellä on: kaukosäätimiä. Ilmeisesti vanhoja ja rikkinäisiä, ainakin jollekin turhaksi jääneitä. Siitä ne joku varmasti ottaakin omaan käyttöönsä tai vie kierrätykseen, ihan vain koska joku toinen ei ole jaksanut nähdä vaivaa.
Aiemmat vuodet ovat opettaneet, että mitä pidemmälle kevät etenee, sitä pahemmaksi ongelma paisuu. Ekopisteen säiliöiden viereen kertyy kaikkea mahdollista elektroniikasta valurautapannuihin. Suomalaiset ovat kovia soimaamaan ulkomaalaisia, jotka kävelevät tietämättömyyttään tai tieten tahtoen laduilla, mutta sitten itse sorrutaan tällaiseen pöljyyteen.
Samaan ongelmaan on törmätty myös toisaalla. Viime maanantaina Kittilän ekoasema Lapeco tiedotti, että kotitalouksien lasin kierrätyksessä olisi parantamisen varaa. Ekopisteiden lasipakkausten kierrätykseen kertyy toistuvasti roskapusseja, metallia, sähkölaitteita, vaatteita ja kenkiä. Lapecolla uskotaan – tiedotteen mukaan – että suurimmassa osassa näistä tapauksista on kyse väärinkäsityksestä. Itse olisin tässä kohtaa taipuvainen pessimistisempään ajatteluun. Aika selkeäähän se on, mihinkä rööriin mikäkin kierrätysmateriaali dumpataan.
Se, että ekopisteet ovat täynnä, ei ole syy jättää romppeita ekopisteen ympärille. Tässä kohtaa toisen roska ei ole toisen aarre. Ekopisteiden tyhjentäminen toimii tuottajavastuulain piirissä, ja Kolarin kunnan valitsema urakoitsija tyhjentää ekopisteet tarpeen ja täyttymisen mukaan. Urakoitsija ei vie kaukosäätimiä sähkölaitteiden kierrätykseen.
Kansainvälinen kierrätyspäivä puolustaa siis olemassaoloaan. Kierrätyspäivän tavoitteena on kiinnittää huomiota tavaroiden uudelleenkäyttömahdollisuuksiin. Eikä se tarkoita vain jätteiden jaottelua ekopisteillä, vaan myös vanhojen ja käyttökelpoisten tavaroiden myymistä tai antamista eteenpäin. Facebookissa on useampi todella aktiivinen Ylläksen ja Kolarin alueen kirppisryhmä, joiden kautta tavarat löytävät helposti jatkokäyttäjän.
Kerroimme helmikuun toisella viikolla Jounin Kaupan rantaan rakennettavista kahdesta kiinteistöosakeyhtiöstä, joista ensimmäisen, Joiku I:n, rakentaminen on tarkoitus aloittaa toukokuussa. Joiku II käynnistyy, kun ensimmäinen vaihe on valmis.
Asuntojen ennakkomarkkinoinnista vastaava Bo LKV:n Tanja Sotka kertoi tuolloin, että mielenkiinto asuntoja kohtaan on ollut suurta. Edes 6000 euron neliöhinnat eivät pelästyttäneet ostohousuissa liikkeellä ollutta väkeä. Kauppalehti uutisoi 15. maaliskuuta, että koko Joiku Ski & Lake Chalets -asuntokokonaisuus varattiin loppuun kolmessa päivässä.
Valttikorttina huviloissa oli tietenkin sijainti, mutta myös vakituisen asumisen kaava. Kuinka paljon kaava lopulta on vaikuttanut varauspäätöksiin, olisi kiinnostavaa tietää.
P.s. Kolarin kunnan jätehuoltomääärykset uudistettiin helmikuussa. Erilliskeräystä asuinkiinteistöistä ei ole vieläkään luvassa. Ei myöskään Ylläksen Ystävät ry:n Ylläksen alueelle esittämää yleistä biojätekeräystä. Tähän asiaan palaamme tulevissa lehdissä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.