Aktiivista, innovatiivista, kestävää, vastuullista, vuorovaikutteista ja kaikin puolin ilmastoviisasta. Miten sulattaa nämä adjektiivit yhteen, kun kyse on siitä, kuinka valtion maista ja vesistä saadaan irti maksimaalinen hyöty?
Metsähallituksen uutta Lapin luonnonvarasuunnitelmaa on tehty isolla joukolla ja suurella pieteetillä. Onhan suunnitelman keskiössä Suomen ja Lapin elinkeinoelämän peruspilari, puhdas luonto. Lapin matkailulle metsät ja vesistöt ovat brändin ydin – tämä noteerataan myös luonnonvarasuunnitelmassa.
Metsähallituksen hallinnassa on yli puolet suunnittelualueen eli Lapin maakunnan – lukuun ottamatta saamelaisten kotiseutualuetta – maiden ja vesien pinta-alasta. Vesialueita suunnittelualueella on 210 000 hehtaaria, maa-alueita yli kolme miljoonaa hehtaaria.
Metsähallitus vastaa siitä, että valtion maita ja vesiä hoidetaan ja käytetään siten, että tulevillekin sukupolville jää, mistä nauttia.
Metsänhakkuiden määrää on silti tarkoitus kasvattaa 1,7 miljoonasta vuosittaisesta kuutiometristä 1,9 miljoonaan.
Uudistushakkuiden eli taloudellisesti tuottoisimpien hakkuiden pinta-ala pidettäisiin nykyisellään. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa avohakkuut, joita vastaan on laadittu kansalaisaloitekin.
Kun toisella kädellä otetaan, toisella ainakin yritetään antaa. Hakkuissa jätetään jatkossa kaikki kuollut puu korjaamatta ja metsiin turvaamaan yli 4000 lahopuista riippuvaisen lajin elämää.
Luonnonvarasuunnitelmassa on näkyvästi esillä myös luontomatkailu ja luonnon virkistyskäyttö. Metsähallitus haluaa toiminnallaan tukea luontoon ja luonnonvarojen käyttöön perustuvien uusien liiketoimintojen syntyä ja kasvua.
Suunnitelmassa on mainittu esimerkkeinä Ylläksen maastopyöräily ja Pallas-Ylläs TOBE1 -hankkeen tavoite nostaa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston matkailutuotteet kansainväliselle huipputasolle.
Lentomatkustamisen ilmastovaikutuksia ei ole jätetty huomiotta. Lentämisen kuormittavuuteen kaivataan ratkaisua pidemmistä viipymistä.
Metsähallituksen toimintaympäristössä eivät tietenkään vaikuta ainoastaan matkailu ja selluteollisuus. Tuulivoima-, malminetsintä- ja kaivoshankkeet ovat myös iso osa sitä.
Ei ole siis mikään ihme, että luonnonvarasuunnitelmaa laatineen yhteistyöryhmän puheenjohtaja päätyi toteamaan, ettei erilaisten näkemysten yhteensovittaminen kaikissa asioissa onnistunut.
Kolarilainen Tapojärvi Oy pokkasi Suomen Yrittäjäpäivillä 19. lokakuuta valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Palkitsemisen perusteena oli muun muassa yhtiön pitkäjänteinen työ kaivos- ja teollisuusalan kehittämiseksi.
Tapojärvi omistaa Hannukainen Mining Oy:n, joka hakee lupia avolouhoksena toteutettavalle monimetallikaivokselle lähelle Yllästä.
Tunturi-Lapin kuntien yhteistä yrittäjäjuhlaa vietetään vasta tämän lehden ilmestyttyä. Juhlassa julkistetaan Kolarin vuoden yrittäjä. Palaamme aiheeseen seuraavassa Kuukkelissa.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.