Lapin Kauppakamari vetosi maaliskuussa ja uudelleen huhtikuussa Lapin matkailun kehittämisedellytysten ja kasvumahdollisuuksien turvaamiseksi. Kauppakamari nosti esille kolme kiveä kengässä: arvonlisäverokannan nostamisaikeet, Metsähallituksen Luontopalvelujen budjetin leikkaamisen ja EU-sääntelyn, jonka kautta pienennettäisiin matkapaketeista perittäviä ennakkomaksuja.
Alkuviikosta eetteriin pärähtikin jo uutinen siitä, kuinka hallitus päätti osana säästöohjelmaansa nostaa arvonlisäveroa. Yleistä arvonlisäverokantaa hilataan 24 prosentista 1,5 prosenttiyksiköllä ylöspäin. Jo aiemmin oli sovittu palvelujen arvonlisäveron nostosta 10 prosentista 14 prosenttiin.
Lapin Kauppakamari uskoo, että veronkorotukset ohjaavat suomalaisia suuntaamaan matkansa kotimaan sijaan yhä enemmän ulkomaille. Kotimaanmatkailu on ollut Lapissa tänä keväänä jo valmiiksi laskusuunnassa. Se on näkynyt sekä tilastoissa että aivan konkreettisesti Ylläksenkin matkailualueen arjessa. Ulkomaalaiset matkailijat ovat onneksi täyttäneet kolon, jonka kotimaanmatkailu on jättänyt.
Leikkaustrendi jatkuu niin ikään Metsähallituksen Luontopalveluissa. Metsähallitus on vastikään käynyt läpi yt-neuvottelut ja valtavan organisaatiomuutoksen. Organisaation rakenne ja henkilökunnan tehtävät tuntuvat näin ulkopuolisen silmin olevan vielä melko lailla hakusessa. Vain yksi asia tuntuu olevan selvä: kaikesta pitää supistaa. Se ei voi olla näkymättä retkeily- ja palveluverkostossa Lapin alueella ja kansallispuistoissa.
Lapin Kauppakamari myös esittää, että kansainvälinen matkailu pitäisi nähdä vientialana. Lapin matkailun vientiarvoksi Kauppakamari kalkuloi miljardi euroa vuonna 2023. Kauppakamari myös muistuttaa, että matkailu on vientialoista ainoa, joka maksaa arvonlisäveroa Suomeen.
Arvonlisäveron nosto nakertaa Suomen Lapin kansainvälisen matkailun asemaa kilpakumppaneihin eli naapurimaihin nähden. Revontulia pääsee ihailemaan Ruotsissakin, jossa arvonlisäverokanta on matalampi. Siinä kohtaa, kun matkabudjettia ynnätään, keskieurooppalaiselle asiakkaalle ei ehkä ole niin tarkkaa, onko joulupukki suomalainen, ruotsalainen tai kenties norjalainen.
Myös MaRa, joka edustaa muun muassa matkailu- ja ravintolapalveluiden yrittäjiä ja työnantajia, älähti arvonlisäverokantojen nostamisesta. Vaikka ravintolaruoan arvonlisävero ei nouse, MaRassa uskotaan, että anniskelun arvonlisäveron nosto pahentaa ravintoloiden ahdinkoa.
Kompensoiko inflaation hidastuminen ja hiljalleen käynnistyvä talouskasvu korotuksia, se jää nähtäväksi. Selvää tietenkin on, että kun rahaa valtion kirstuun pitää jostain rääpiä, yhtään hyvää vaihtoehtoa tuskin löytyy. Kukaan ei näiltä säästötalkoilta taida välttyä.
Retkiluistelua, poroja, laskettelua, Ylläs Jazz Bluesit, tuntureita, Lainion lumilinna, talvipyöräilyä, lastenhiihdot, liukulumikenkäilyä, moottorikelkkailua, latuhiihtoa, lumikenkäilyä, hiihtovaellusta, Ylläs–Levi-tapahtuma ja eväsretki. Siinäpä lista Kuukkelin talvikauden kansikuva-aiheista. Aika hyvä kattaus Ylläksen talvisesongista, vai mitä? Monipuolista tekemistä jokaiseen makuun.
Ylläksen talvikausi päättyy vappuun, Kuukkelin talvikausi tähän lehteen. Kiitos lukijat ja mainostajat, kun olette taas kulkeneet yhteistä matkaa kanssamme.
Seuraava lehti ilmestyy kesäkuun puolella. Käännämme siis jo katseen kohti juhannusta!
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.