Vuoden alussa tapahtui se, mitä on joka talvi pelätty: lumivyöry vaati uhreja. Hiihtovaelluksella olleet äiti ja poika olivat päätyneet huonossa säässä väärään paikkaan. Seuraukset olivat kohtalokkaat.
Edellinen kuolemaan johtanut lumivyöry tapahtui Suomessa Utsjoen Ailigas-tunturilla 20 vuotta sitten. Pallaksen Pyhäkuru, jossa onnettomuus nyt tapahtui, tunnetaan vyöryherkkänä alueena. Se, miksi äiti ja poika sinne joutuivat, oli seurausta epäonnisista valinnoista äärimmäisissä olosuhteissa. Niitä on turha spekuloida.
Onnettomuus oli valtava tragedia, josta uutisoitiin isosti valtakunnan medioissa. Eikä tiedon leviäminen huono asia ollut, päinvastoin. Kenties ymmärrys luonnon arvaamattomuutta ja olosuhteita kohtaan kasvaa.
Olen vuosien saatossa kirjoittanut lukuisia juttuja sekä kesä- että talviretkeilystä. Korostan aina turvallisuusnäkökulmia: tiedä missä kuljet, kerro tuttavillesi reittisuunnitelmasi, ota mukaan mieluummin liikaa kuin liian vähän varusteita, tunne omat rajasi.
Silti olen itsekin oppinut monta asiaa erehdyksen kautta. Ensimmäisen yksinvaellukseni tein aikoinaan Hetta–Pallas-reitillä. Se oli kesäkuun alkupuolta. Appiukko heitti minut Hettaan ja katsoi huolestuneena alta kulmain, kun nostin rinkan ja koiran veneeseen. Eikä syyttä. Reissun ensimmäisenä iltana opin, ettei kesämakuupussi riitä Lapin kesässä. Untuvatakkikin olisi ollut kova sana. Valvoin telttayön palellen, mutta sinnillä mentiin. Retken toisena päivänä sää muuttui helteiseksi. Huolehdin koiran juomisesta mutta unohdin itseni. Suastunturin kyljessä iski auringonpistos, jonka tajusin liian myöhään. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kiskoa Buranaa naamariin, pukea kaikki vaatteet ylle ja maata täristen matalan käppyrämännyn kyljessä. Kuulin puhetta ja ääniä mutta tiesin, että olin yksin – koira olisi reagoinut tulijoihin. Loppumatkasta jäimme vielä ukkosrintaman alle avotunturissa.
Moni kompastuskivi olisi vältetty, jos olisin tiennyt tuolloin retkeilystä kaiken sen, mitä tiedän nyt. Ja silti tänä päivänäkin eteen voi tulla tilanne, jota en mitenkään osaisi ennakoida.
Tässä lehdessä Ylläs Ski Resort Äkäslompolon rinnetoimenjohtaja ja Ylläs ski patrolin lumivyöryasiantuntija Tuomo Poukkanen kertoo, mitä jokaisen talviretkeilijän pitäisi ottaa huomioon, kun lähtee luonnonvaraisille tuntureille. Juuri nyt lumivyöryriski on korkea. Tämän talven aikana vyöryjä kansallispuiston alueella on tapahtunut jo 17. Lumivyöryriski ei koske vain vapaalaskijoita vaan kaikkia tunturissa liikkuvia.
Poukkasen haastattelu löytyy sivuilta 12–13. Suosittelen lukemaan sen huolella.
Kolarin kunnantalon valtuustosalissa esiteltiin 10. tammikuuta Hannukainen Miningin teettämän kyselytutkimuksen tuloksia. Kyselyllä kaivosyhtiö halusi selvittää, kuinka kolarilaiset suhtautuvat kaivostoimintaan. Vastaava kysely toteutettiin viimeksi kolme vuotta sitten. Tulokset olivat nyt melko samansuuntaiset kuin aiemmin: tunturikylissä vastustetaan, muualla kannatetaan.
Hannukainen Miningin hankejohtaja Jaana Koivumaa nosti yhtiön tiedotteessa yhdeksi kyselyn suurimmista yllätyksistä sen, ettei Äkäslompolossa tunnettu hankkeen kotimaisuutta yhtä hyvin kuin muilla alueilla. Äkäslompolossa puolestaan on yllätytty siitä, ettei paikallisuuttaan korostava kaivosyhtiö tunne täkäläisten kolarilaisuutta: Äkäslompolon kyläyhdistys epäili, ettei kyselyä ole toimitettu niille kolarilaisille, jotka ovat kirjoilla kunnassa mutta asuvat vakituisesti vapaa-ajanasunnoissa. Tähän asiaan ei saatu selvää vastausta kaivostilaisuudessa.
Tiedustelin otannasta vielä jälkikäteen kyselyn toteuttaneelta EPSI Ratingilta. Sieltä kerrottiin, että kohderyhmän rajaus tuli Hannukainen Miningilta ja että asiaa pitäisi tiedustella kaivosyhtiöstä. ”Hannukainen Miningin väki tuntee Kolarin kunnan ja asukkaat meitä paremmin”, kuului EPSI Ratingin vastaus. Ja niinhän sen pitäisi ollakin. Tämän jälkeen Koivumaa vastasi, että myös vapaa-ajanasunnoissa asuvat kuntalaiset ovat mukana kyselyssä. Pienen salapoliisityön jälkeen selvisi kuitenkin, että näin ei ollut. Poiminnan tehnyt Dun & Bradstreet vahvisti, että otannassa ovat vain ne, joilla on osoitetieto vakituisen osoitteen kentässä. Vapaa-ajanasunnoissa asuvilla kyseinen kenttä on tyhjä, mutta heidänkin osoitteet olisivat olleet saatavissa, jos mukaan olisi valittu postiosoitekenttä. Otannan tekijä ei tätä tietenkään voinut tietää ilman ohjeita.
Parhaillaan uudistetaan kotikuntalakia. Moni odottaakin, että lakia muutettaisiin siten, että vapaa-ajanasunnoissa asuvat olisivat tasa-arvoisessa asemassa muiden kunnassa kirjoilla olevien kanssa. Saattaa siis olla, että seuraavan kyselyn aikaan, jos sellainen taas kolmen vuoden päästä tehdään, myös loput kolarilaiset saavat äänensä kuuluviin.
Satu Renko
Ylläksellä 15.1.2023
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.