Sinilevä on tyypillisesti sinivihreän sävyistä. Kuva: Lapin Ely-keskus
Lapissa on kymmenen valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikkaa. Valtakunnallinen leväseuranta on ollut käynnissä kesäkuun alusta lähtien, mutta viileän alkukesän johdosta Lapissa levätilanne on ollut rauhallinen.
Alkukesälle tyypilliseen tapaan rantavedestä on tehty havaintoja männyn siitepölystä. Ensimmäisiä sinilevähavaintoja on tehty juhannusviikolla ja sen jälkeen. Vähäisiä määriä sinilevää on havaittu valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoista Kemijärven Pöyliöjärvessä, minkä lisäksi vähän sinilevää on havaittu Rovaniemen Norvajärvessä, missä rantavedessä oli männyn siitepölyn lisäksi vähän sinilevää.
Lapissa valtakunnallisessa leväseurannassa on kymmenen havaintopaikkaa, joista kahdeksan järvissä ja kaksi Perämeren rannikkoalueella. Havaintopaikat painottuvat Etelä-Lapin alueelle. Havainnoitsijat arvioivat silmämääräisesti havaintopaikan sinilevän määrän karkealla asteikolla kerran viikossa tiistain–keskiviikon aikana. Havainnot tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen Järvi-meriwiki palveluun (www.jarviwiki.fi).
Valtakunnallinen leväseuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen, ELY-keskusten, kuntien ympäristöviranomaisten, Suomen rotareiden sekä aktiivisten ranta-asukkaiden kanssa. Lapissa kansalaishavainnoinnin rooli leväseurannassa on merkittävä, sillä yli puolet havainnoitsijoista on vapaaehtoisia ranta-asukkaita.
Vähäinen määrä sinilevää ei yleensä ole este veden käyttämiselle, kunhan veden käyttöön kiinnitetään erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa huuhtoa itsensä puhtaalla vedellä. Vettä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Myös uimista runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä on syytä välttää. Sinilevät voivat aiheuttaa ihon ja silmien kutinaa ja kirvelyä. Herkkäihoiset voivat saada iho-oireita jo pienistäkin levämääristä.
Sinileväkukinta näkyy vedessä aluksi vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Tyynellä säällä sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi eivätkö takerru tikkuun.
Ranta-asukkaat ja vesilläliikkujat voivat lisätä Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi) omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi veden lämpötilasta. Havainnot voi tallentaa Järvi-meriwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimella Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta (www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/). Myös Lapin ELY-keskukseen voi ilmoittaa levähavainnosta. Runsaasta levähavainnosta voi ottaa näytteen ja toimittaa sen Lapin ELY-keskukseen lajimääritystä varten. Näytteen lähettämisestä tulee sopia etukäteen leväseurannasta vastaavien henkilöiden kanssa.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.