Suomen luonnonsuojeluliitto on käynnistänyt virallisen uudelleentarkastelumenettelypyynnön, jolla pyydetään EU-komissiota varmistamaan, että se on noudattanut sekä kansallista että EU:n ympäristölainsäädäntöä myöntäessään strategisen hankkeen statuksen Sodankylän Viiankiaavan ympäristössä toimivalle AA Sakatti Mining Oy:lle ja Terrafame Oy:lle Sotkamoon.
Suomen luonnonsuojeluliitto katsoo, että EU-komissio ei ole noudattanut omaa kriittisten raaka-aineiden asetustaan (CRMA) antaessaan strategisen hankkeen statuksen Terrafamen Kolmisopen kaivokselle ja Sakatin kaivoshankkeelle Viiankiaavalla.
Strategisen hankkeen status antaa ohituskaistan kaivosten lupaprosesseihin ja auttaa saamaan poikkeamisluvan lintu-, luonto- ja vesipuitedirektiivien suojelusäädöksistä. CRMA:ssa kuitenkin todetaan, että strategisen hankkeen statusta ei voida antaa hankkeelle, joka on ympäristön kannalta haitallinen. Tämän vuoksi Luonnonsuojeluliitto haluaa komission tarkistavan, että päätökset eivät ole EU-lainsäädännön vastaisia.
– On täysin selvää, että Terrafamen ja Sakatin kaivoshankkeet eivät ole ympäristön kannalta kestäviä. Terrafamen kaivoksen jätealueita ei ole rakennettu riittävän tiiviiksi, vaikka kaivos tuottaa Suomessa eniten vaarallista jätettä ja kaivosjätettä ylipäänsä. Kaivos on jo pilannut haitallisilla aineilla alueen vesistöjä eikä sille ole myönnetty toistaiseksi voimassa olevaa ympäristölupaa muun muassa toiminnan haitallisten vaikutusten arvioinnin vaikeuteen liittyvien painavien syiden vuoksi, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen.
– Viiankiaapa puolestaan on kaksinkertaisesti suojeltu ja Euroopan yksi merkittävimmistä jäljellä olevista aapasoista. Tälle erittäin arvokkaalle suolle kaivoksen perustaminen ei myöskään missään nimessä ole kestävää, Koljonen jatkaa.
Julkisuudessa on väitetty, ettei strategisen hankkeen status vaikuta ympäristönsuojelun tasoa heikentävästi. Luonnonsuojeluliiton mielestä se ei pidä paikkaansa, koska status antaa oikeuden poiketa tärkeistä luontoa suojelevista direktiiveistä ja siten oikeuttaa esimerkiksi pilaamaan vesiä ja heikentämään suojeltuja luontotyyppejä.
– Ei voi olla niin, että kaivokset menevät kaikkien luontoarvojen ja ihmisten terveydenkin ohi. Kyllä tässä suomalaisten sietoraja koko kaivosteollisuudelle ylittyy jo reippaasti. Jos sekä EU:n Natura2000-ohjelmassa että Suomen lainsäädännöllä suojeltu Viiankiaapa ei ole riittävän arvokas luontokohde, jotta se voidaan säästää kaivostoiminnalta, mikä sitten on?, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Hanna Halmeenpää.
Euroopan komission strategisen hankkeen statuksen sai maaliskuussa 2025 yhteensä 6 hanketta Suomessa. Hakijoita oli 16, valtioneuvosto puolsi niistä jokaista. Kolarissa toimivan Hannukainen Miningin toiminnanjohtaja Jaana Koivumaa kertoi Kuukkelille, ettei yhtiö ollut näiden 16 hakijan joukossa, mutta lisäsi myöhemmin, että suunnittelee statuksen hakemista.
CRMA-asetus on EU:n vastaus ase- ja akkuteollisuuden kasvuun, mihin tarvitaan metalleja, eikä EU halua olla liian riippuvainen Kiinasta ja Afrikasta. Strategisen hankkeen statuksen saavat hankkeet komissio katsoo erityisen tärkeiksi Euroopan huoltovarmuuden kannalta.
Luonnonsuojeluliiton käynnistämä uudelleentarkastelumenettelypyyntö perustuu Århusin sopimukseen.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.