Työpajan asiantuntijana toimiva, tähtitieteeseen erikoistunut Aleksi Taipale kertoo pimeyden olevan hupeneva luonnonvara nykyisessä, keinovalojen täyttämässä maailmassa. Kuva: Aleksi Taipale
Tunturi-Lapin alueen yrityksille suunnattu Pimeän rajamailla -työpajan teemana on pimeän taivaan hyödyntäminen liiketoiminnassa. Ohjatun innovaatiotyön sekä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen vetämän työpajan ohella luvassa on myös innostavia uusia näkökulmia sekä asiantuntijapuheenvuoroja. Tapahtuman tavoitteena on kehittää uudenlaisia tuote- ja palveluideoita, joita jatkokehitetään myöhemmin hankkeen nelivaiheisella innovointipolulla.
Työpajan asiantuntijana toimiva, tähtitieteeseen erikoistunut Aleksi Taipale kertoo pimeyden olevan hupeneva luonnonvara nykyisessä, keinovalojen täyttämässä maailmassa. Vaikka moni onkin tottunut ympärivuorokautiseen valoon niin, ettei osaa välttämättä edes kaivata luonnollista pimeyttä, on jatkuva keinovalon hehku tutkitusti haitallista. Pimeyden puuttumisen tiedetään kuormittavan ihmisten terveyttä, sekoittavan päivärytmiä ja luovan biologista stressitilaa. Suuremmassa mittakaavassa se tuhoaa vesien ja maan ekosysteemejä, aiheuttaa lajikatoa ja vaikuttaa monin tavoin luonnon monimuotoisuuteen.
Pimeyden voidaankin sanoa olevan paitsi luonnon ja maapallon kannalta elintärkeä asia, myös valitettavan harvinaista herkkua nykyihmiselle.
– Suurin osa Lappiin saapuvista ulkomaisista matkailijoista tulee tänne alueilta, joissa pimeyttä ei yksinkertaisesti ole. Heille tähtitaivaan näkeminen voi olla valtavan suuri ja unohtumaton elämys. Toisaalta myöskään moni pääkaupunkiseudulla koko ikänsä asunut ei ole välttämättä koskaan nähnyt Linnunrataa, Taipale muistuttaa.
Tähtitaivasta ja Lapin pimeyttä voidaankin käyttää monipuolisesti hyödyksi matkailussa. Pimeys on Taipaleen mukaan erittäin helposti markkinoitava ja harvinaisen kustannustehokas tuote, joka kulkee kaiken lisäksi käsi kädessä kestävän matkailun teeman kanssa. Suomessa pimeyttä on kuitenkin hyödynnetty tähän mennessä hälyttävän vähän.
– Pimeyden hyödyntäminen on etenkin Lapissa toimiville yrittäjille ja ohjelmapalvelualan työntekijöille voimavara ja kilpailuetu. Esimerkiksi revontuliretkillä asiakas saa valtavasti lisäarvoa siitä, että opas osaa kertoa revontulien lisäksi muustakin, kuten tähtitaivaasta ja pimeyden merkityksestä, Taipale kertoo.
Pimeän rajamailla -työpaja järjestetään Luosujärven rantakahvilassa 5. helmikuuta kello 17–20. Osa työpajasta järjestetään ulkona.
Tapahtumaan ilmoittaudutaan Leader Tunturi-Lapin nettisivuilta löytyvän ilmoittautumislomakkeen kautta.
Pimeän rajamailla on ensimmäinen Leader Tunturi-Lapin Arktinen viisaus -hankkeeseen kuuluvista työpajoista. Työpajoja järjestetään 2–3 kuukauden välein vuoden 2025 sekä alkuvuoden 2026 aikana. Tapahtumiin osallistuminen on joustavaa.
Arktinen viisaus -hanke keskittyy alueen elinvoimaisuuden lisäämiseen sekä kestävien ja innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseen arktisissa olosuhteissa. Hanke on käynnissä 30.9.2026 saakka ja se on Euroopan unionin osarahoittama. Rahoituksen on myöntänyt Lapin liitto Euroopan unionin aluekehitysrahastosta (EAKR).
Lue lisää ja ilmoittaudu Tunturi-Lapin Leaderin verkkosivuilla.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.