Himohiihtäjät tauolla.
Tänä vuonna viikolla 13 on kulunut 50 vuotta siitä, kun ensimmäistä kertaa tulin Ylläkselle hiihtämään.
Elettiin vuotta 1974. Silloisessa työpaikassani toimi henkilö, jonka vakanssina oli henkilökunnan vapaa-ajantoiminnan järjestäminen. Hän keräsi lähtijöitä kevättalven hiihtoretkelle Lappiin. Olin käynyt Lapissa kesäaikaan, mutta hiihtoa harrastavana ajatus hiihtoretkestä kiehtoi. Niinpä laitoin minäkin nimeni ilmoittautumislistaan, ja sain houkuteltua veljenikin mukaan.
Hyvissä ajoin ennen lähtöä kävin huolella läpi hiihtovarusteeni. Päätin luopua vanhoista puusuksistani. Hankin silloisen trendin mukaiset Karhu-merkkiset muovipohjaiset lasikuitusukset. Suksien pohjiin laitoin parafiinia, kuten ohjeessa neuvottiin. Ohjeen olin innoissani lukenut hieman huolimattomasti, kuten jutussani myöhemmin käy ilmi.
1970-luvun hiihtopuku mallia tuulipuku, kuvassa jutun kirjoittaja Esko Kivinen.
Osallistujalistan mukaan lähtijöitä oli noin 30 kuudelta eri paikkakunnalta Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta. Veljeni lisäksi listalta löytyi pari kolme tuttua nimeä, muuten joukko oli minulle vieras.
Lähtöpäivän aamuna hyppäsin veljeni kanssa bussin kyytiin Mäntän linja-autoasemalta. Bussin takapenkille meitä osui minun ja veljeni lisäksi kaksi muutakin miestä. Jossain vaiheessa matkaa matkanvetäjämme keksi, että siellä takapenkillähän istuu tämän retken johtokunta. Tätä nimitystä neljän hengen ryhmämme kantoi useamman vuoden, ja se tietenkin toi mukanaan erinäisiä velvoitteita.
Äkäslompolo oli 70-luvulla hyvin pieni kylä. Keskustan rakennuksista mieleeni jäivät Riemuliiteri, Äkäshotelli (hiihtokansan keskuudessa Pirtukirkko), Jounin Kauppa (pieni rakennus), Mailan Putiikki, Pizzeria Eväskori ja Ylläs-Kartano. Iltaisin keskustaa valaisi vain muutama katuvalo. Hiihtoretkien kohteita olivat Kotamaja, Äkäsmylly, Pyhäjärven autiotupa, Velhon Kota, Äkäskero-hotelli, Iso-Ylläs ja tietysti kaikki lähialueen seitsemän tunturia. Taukopaikkoina suosimme muun muassa Peurakaltiota, Latvamajaa, Karhukotaa ja Tammitupaa.
Alkuvuosina majoituimme Stenan Majoilla. Päärakennuksessa oli paljon majoitustilaa, mutta matkanvetäjämme päätti majoittaa meidät neljä johtokunnan jäsentä joen rannassa olevaan saunatupaan. Ehtona oli, että huolehdimme saunan lämmittämisestä – sehän kyllä sopi meille.
Jo ensimmäisenä päivänä kävi ilmi, että joukossamme on hyvin eritasoisia hiihtäjiä. Joukosta erottautuikin noin kahdentoista hengen porukka, jota muut alkoivat kutsua himohiihtäjiksi. Itsekin eksyin himohiihtäjien ryhmään.
Heti ensimmäisenä päivänä kuitenkin selvisi, että olin tehnyt virheen uusien suksieni käyttöönotossa. Olin laittanut parafiinia koko suksen pohjan alueelle. Sukseni lipsuivat aivan tavattomasti. Onneksi ryhmästämme löytyi henkilö, jolta sai apua ja neuvoja, ja niin alkoi hiihto sujua.
Siihen aikaan laduilla näki paljonkin sellaisia 15–20 hiihtäjän ryhmiä. Ryhmämme päivittäiset hiihtoretket olivat 30–50 kilometrin mittaisia ja jopa ylikin. Viikon aikana kilometrejä kertyi noin 300. Miltei jokaiselle päivälle oli myös oma teemansa: Myllyhiihto, 5-tunturin valloitus, 7-tunturin valloitus, Ylläksen ympäri, Äkäskeron kierros, Ketun lenkki ja niin edelleen. Aamukahdeksan ja -yhdeksän välillä lähdettiin hiihtämään ja iltapäivällä neljän ja viiden välillä palattiin majapaikkaan. Yleensä ryhmämme hiihti nuo teemahiihdot pidemmän kaavan mukaan, että saatiin päivä täyteen. Mainittakoon, että nykyisen kaltaisia leveitä latubaanoja ei 1970-luvulla ollut, vaan ladut oli tehty moottorikelkan perässä vedettävällä höylällä. Erään kerran kävi jopa niin, että runsaan yöllisen lumisateen jälkeen päivän suunniteltu hiihtoretki keskeytyi Kotamajalle, kun yhtään latu-uraa ei siitä eteenpäin ollut auki. Latupartiot olivat kahvilla Kotamajalla.
Äkäsmyllystä minulle oli alkuvuosina muodostunut mielikuva, että sen on jossain tiettömän taipaleen takana. Olin aina kulkenut sinne hiihtäen. Erään kerran sitten myllyllä ollessani Mylly-kahvion takaa polkua myöten marssi joukko ihmisiä pikkukengissä. Idylli Äkäsmyllystä koki melkoisen kolauksen. Toki mylly säilyi hiihto- ja vaelluskohteena tämän jälkeenkin, ja myllärin tarinoita kävin kuuntelemassa siellä usein.
Näistä työyhteisömme bussiretkistä on jäänyt hyvät muistot. Oli hyviä hiihtoretkiä ja illanviettoja. Mutta kaikki hyvä päättyy aikanaan, niin myös bussiretket.
Lapin lumo oli kuitenkin saanut minusta vallan, joten keväällä oli aivan pakko päästä hiihtämään Ylläkselle. Niinpä bussimatkoilla syntynyt johtokunta päätti jatkaa keväisten hiihtoviikkojen viettämistä neljän hengen vahvuudella, yksi jäsen tosin vaihtui.
Riemuliiteri, jonne askeleet aina johtivat hiihtopäivän päätteeksi, ansaitsee aivan oman paikkansa tässä tarinassa. Riemuliiteriin liittyy paljon hyviä muistoja. Siellä syntyi ystävyyssuhteita, jotka kestivät useita vuosia, kun aina samalla viikolla tultiin Äkäslompoloon.
Riemuliiteriin liittyviä tarinoita on useita, kerron niistä pari. Olimme jälleen kerran viettämässä tanssi-iltaa Riemuliiterillä veljeni kanssa. Suunnitelmissamme oli palata yöllä yhtä matkaa majapaikkaamme. Laitoimme takkimme narikassa samaan naulaan. Illan päätteeksi totesin, että veljeni olikin jo lähtenyt, mikä oli sinänsä outoa. Yleensä hän ei lähtenyt ennen illan viimeistä valssia. Asiaa sen enempää pohtimatta kävelin narikkaan etsimään takkiani, vaan eipä löytynyt. Käännyin asiassa järjestyksenvalvojan puoleen. Hänen neuvonsa oli, että ei auta muu kuin jäädä odottamaan, kunnes kaikki ovat vaatteensa noutaneet, ja katsoa sitten mitä jää jäljelle. Näin toimittiin, ja yllätys yllätys, viimeiseksi jäljelle jäänyt takki oli veljeni. Hän oli siis vienyt vahingossa minun takkini.
Löytyypä Riemuliiterikäyntien joukosta sellainenkin tapaus, että en päässyt sisälle! Illan orkesterina oli Souvarit. Pihat ja jopa Muonioon johtavan tien varretkin olivat täynnä autoja. Ovella minulle kerrottiin, että sisälle pääsee vain, jos joku lähtee pois. En jäänyt odottamaan ja siltä illalta jäin tanssit tanssimatta.
Riemuliiterin lakkauttaminen oli katkera pala monille siellä tanssineille. Kun syksyllä vuonna 2021 kävin Riemuliiteriin johtavalla tiellä ja näin työmaasta ilmoittavan kyltin, kyynel vieri poskelle.
Jossain vaiheessa vuotuiset retket Äkäslompoloon lisääntyivät syksyisten ruskaretkien ja Ylläs Soikoon! -tapahtuman myötä. Parhaina vuosina olen käynyt Äkäslompolossa neljä kertaa saman vuoden aikana. Onpa yksi joulukin tullut vietettyä siellä, ja 50- ja 60-vuotispäivät olen juhlinut läheisteni kanssa Ylläksen maisemissa.
Majapaikka on vuosien saatossa vaihtunut. Viimeisten 25 vuoden aikana se on vakiintunut paikkaan, jonka nykyinen nimi on Lehontulet, entinen nimi TaloYlläs. Tässä samaisessa paikassa juhlistan viikolla 13 Lapin matkojeni 50-vuotista taivalta. Mikäli terveyttä riittää, ei tämäkään vuosi ole se viimeinen.
Uskallan väittää, että Äkäslompolon Ylläksen maisemista ei sellaista latua löydy, jota en olisi vuosien saatossa hiihtänyt. Vähän on myöskin polkuja, joita en olisi kulkenut syksyisillä ruskaretkilläni. Laskettelukin tuli 80-luvulla mukaan kuvioihin, joten rinteetkin on tullut koluttua.
Lopuksi haluan lähettää kaikille Ylläksen kävijöille terveisiä ja toivottaa antoisia hiihto- ja vaellusretkiä hienoissa maisemissa. Jatkakaa entiseen malliin.
Esko Kivinen
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.