Ylläksen kylissä Äkäslompolossa ja Ylläsjärvellä on tällä hetkellä kiivas rakentamistahti. Lomarakennuksia, pieniä ja suuria syntyy kuin sieniä sateella. Ylläsjärvellä rakentaminen keskittyy pääasiassa tunturiin ja metsän siimekseen. Äkäslompolossa rakentamispainetta on myös kylän ydinkeskustaan, Äkäslompolojärven ympärille tunturirakentamisen ohella. Meno muistuttaa jo 1980-luvun toimintaa erotuksena, että nyt rakennetaan ehkä enemmän omalla rahalla toisin kuin 80-luvulla, jolloin rakentaminen tehtiin velkarahalla.
Äkäslompolossa rakentaminen on tosiaan painottunut aika voimakkaasti järven ympärille, jopa tulva-alueelle. Jos ja kun näille alueille rakennetaan, rakennuspaikkaa joudutaan nostamaan eli penkkaamaan. Tämä vaikuttaa luonnollisesti kylän visuaaliseen ilmeeseen ja voi vaikuttaa myös tulviin; vesi saattaa nousta myös alueille, jotka eivät ole ennen olleet tulva-alueita ja vesi saattaa aiheuttaa vaurioita olemassa olevalle vanhalle rakennuskannalle. Yksi mahdollisuus on rakentaa ”pylväiden/tolppien” varaan, kuten Suomessa pääkaupunkiseudulla ja joissakin kehitysmaissa, joissa maata on niukasti ja suuria tulvia ja myrskyjä on vuosittain. Tämä tyyli ei kuitenkaan sopine pohjoiseen, suomalaiseen johtavaan matkailukeskukseen, jossa hyvää rakennusmaata löytyy yllin kyllin kuivaltakin maalta! Ilmastomuutoksen myötä myös Suomessa tulvien ennakoidaan lisääntyvän ja voimistuvan.
Kunta järjesti 2009–2010 arkkitehtikilpailun Äkäslompolon ja Ylläsjärven kylissä. Kilpailun tuloksena mm. esitettiin, että molemmissa kylissä tulisi säilyttää järvi- ja tunturinäkymä kylien pääraitilta. Lisäksi linjattiin, että kylän raitille tulisi pääosin vakituista asutusta liikerakentamisen oheen. Osavuotisessa käytössä olevia loma-asuntoja tulisi rakentaa em. alueelle maltillisesti kylien elävänä näkymisen vuoksi myös matkailun hiljaisina aikoina.
Vireillä olevassa Ylläksen osayleiskaavassa Äkäslompolojärven etelä- ja länsipuoli on merkitty merkinnällä C ja C1 = keskustoimintojen alue. Osalla tästä alueesta on merkintä myös tulva-alueesta. Yleiskaavaehdotuksessa on myös pidetty tunturi- ja järvinäkymien säilyttämistä tärkeänä. Erityisesti järven eteläpuolella järvinäkymä pääraitilta on kuitenkin valitettavasti jo suurimmaksi osaksi menetetty massiivisen rakentamisen myötä.
Noin parikymmentä vuotta sitten eräs paikallinen, jo edesmennyt isäntä totesi minulle, että ”niin kauvan kuin mie elän, järvi pittää näkyä omasta talosta”. Valitettavasti järvi ei enää tästä talosta näy.
Mikäli rakentaminen jatkuu tällä volyymilla ja tavalla, järven ja tunturin sijaan näkyy vain naapuritalon/-mökin seinä tai jos oikein hyvin käy, voi nähdä talon ikkunoiden läpi jopa tunturin tai järven! Näin ovat todenneet mm. muutamat kylän paikalliset asukkaat.
Onko syytä huolestua, jos omalle tai naapurin portaille nousee tulvavesi sen seurauksena, että järveä on penkattu eri puolilta?
Onko pitkässä juoksussa Ylläksen kaavoituksessa ja rakentamisessa järkevä panostaa enemmän laatuun kuin määrään ja erottua näin muista matkailukeskuksista?
Lopuksi voisi lainata Ylläsvalssin sanoja: ”... Vain harva enää huomaa sen, kuinka kaunis on kuva Ylläksen, kun itseään se peilaa veen kalvoon sinervään. Vain harva enää huomaa sen, kuinka kaunis on kuva Ylläksen, kun itseään se peilaa veen kalvoon sinervään….”
Tapio Niittyranta
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.