Kun vastuu latujen hoidosta päätettiin siirtää Kolarin kunnan varta vasten reittien hoitoon ja ylläpitoon perustetulle yhtiölle, Tunturi-Lapin Reitit Oy:lle, ja Ylläksen matkailuyhdistys ry päätettiin lopettaa, latujen varrella sijaitsevien latukahvilayrittäjien pelkona oli, että latujen hoitoa ja latuverkostoa aletaan karsia kustannusten pienentämiseksi. Tätä pelättiin erityisesti erämaakahviloissa, jotka sijaitsevat kauempana kylien keskustasta.
Pelko onkin heti käymässä toteen. Ylläksen maastohiihtäjien reitinvalintamahdollisuuksiin ja pitkiin hiihtoperinteisiin on tulossa ikävä muutos. Saamieni tietojen ja uuden ulkoilukartankin mukaan Ylläksellä on päätetty lopettaa ns. Äkäskeron lenkin ladun hoitaminen.
Asian päättävät tahot väittävät, että Äkäskeron laduilla hiihtää vain joitakin kymmeniä ihmisiä. Päätös perustuu sekä tietämättömyyteen että täysin vääriin lukuihin. Totuus on aivan toisenlainen. Pelkästään Myllyhiihtopäivinä keskiviikkoisin hiihtäjiä on useita satoja, jopa tuhannen ja kahdentuhannen välillä. Mikäli Äkäskeron latulenkkiä hoidettaisiin päivittäin tai vaikkapa vain kolme kertaa viikossa, tiedän, että hiihtäjiä olisi todella runsaasti.
Lisäksi on perusteltu, että reitillä on vaarallinen S-muotoinen lasku, joka sijaitsee reitin puolivälissä, kun hiihdetään hotelli Äkäskeron suunnalta Äkäsmyllylle. Tämä pitää paikkansa, mutta ladulla on varoitus, ja vaarallisen kohdan kanssa on pärjätty jo viisi vuosikymmentä. Asian saisi sitä paitsi hoidettua ohjeistamalla lenkin hiihtosuunnan kiertämään myötäpäivään. Tällöin vaarallista laskua ei olisi.
Äkäskeron 20 kilometrin mittainen latulenkki on monien Ylläksellä hiihtävien mielestä seudun kaunein hiihtolenkki. Nyt tehdyn hoitopäätöksen myötä ollaan lopettamassa myös Ylläksen vanhin 47 vuotta yhtäjaksoisesti jatkunut hiihtotapahtuma – Myllyhiihto. Myllyhiihtoahan on hiihdetty jokaisena keskiviikkona viikosta 8 huhtikuun loppuun eli 10 kertaa kevään aikana. Keskiviikkoaamuisin on järjestetty bussikuljetus Äkäsmyllylle niin Ylläsjärveltä kuin Äkäslompolostakin. Myllyhiihdosta on vuosien varrella tullut useimpien Ylläksellä hiihtävien lempihiihto – ”keskiviikon Myllyhiihto ainakin pitää hiihtää lomaviikon aikana” sanotaan. Parhaimmillaan hiihtäjiä Äkäsmyllylle ajaa aamuisin lähes 20 bussia. Järjestetyn bussikuljetuksen lisäksi näet useat Ylläkselle lomailijoita tuovat bussiyhtiöt ajavat omat ryhmänsä myös keskiviikon Myllyhiihtoon. Tämä Äkäsmyllyltä Äkäslompoloon hiihdettävä ns. Pikkumyllyhiihto on pituudeltaan 20 kilometriä. Jos yhdessä bussissa on keskimäärin 40 henkeä tarkoittaa pelkästään tämä 700–800 hiihtäjää. Lisäksi varsinaista alkuperäistä Myllyhiihtoa (46 kilometriä), hiihtää arviolta vähintään saman verran hiihtäjiä kuin busseilla kulkee.
Parhaimmillaan Myllyhiihtoon osallistuu siis noin 1500 hiihtäjää/keskiviikko. Minulle on tullut lukuisia ehdotuksia siitäkin, että Myllyhiihto pitäisi järjestää kaksi kertaa viikossa ja siten tasata hieman keskiviikon ruuhkaa ladulla.
Korona-aikana Pikkumyllyhiihto oli vaarassa loppua, kun ihmiset eivät uskaltaneet taudin pelossa kulkea busseilla. Ne, jotka eivät käyttäneet bussia toki jatkoivat keskiviikkoperinnettään ilman bussikyyditystä.
Viime vuosina, varsinkin omilla autoilla kulkevien keskuudessa, on yleistynyt se, että Äkäskeron lenkille lähdetään Peurakaltiolta, Elämänluukulta tai Äkäsmyllyltä. Etenkin Peurakaltiolla ja Elämänluukulla on isot parkkipaikat pysäköintiä varten. Äkäsmyllyllä olisi myös parkkitilaa, mikäli nykyinen Äkäsmyllyn omistaja hoitaisi parkkipaikan aurauksen hiihtäjien iloksi.
Äkäskeron lenkki on elintärkeä myös kymmenille Äkäsjärven sekä Äkäskeron mökkiläisille. Molemmat ryhmät ovat erittäin aktiivisia maastohiihtäjiä ja nauttivat ladulle pääsystä suoraan oman mökin pihasta.
On erittäin ikävää mikäli Myllyhiihto ja torstaisin hiihdettävä Aakenushiihto lopetettaisiin. Sääli olisi myös se, että Ylläksen latuverkkoa alettaisiin karsia sen parhaasta päästä. Karsimisen sijaan Ylläksen maineesta maastohiihtäjien paratiisina tulisi pitää kiinni kynsin hampain ja mieluummin kehittää kuin karsia sitä. Maastohiihtäjien kannalta päinvastoin olisi hienoa, mikäli muillekin viikonpäiville tuotteistettaisiin vastaavia tapahtumia.
Ylläksellä 11.1.2023
Hannu Kekäläinen
Ex-mylläri
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.