Luonnonvarakeskuksen Atso Romakkaniemi kertoo Tornion-Muonionjoen lohen nousun olevan ajankohtaan nähden hyvän.
Jukka Rajala
Tornion-Muonionjoelta ja Könkämäenolta saatavien lohien saalisilmoituskäytäntö muuttui kalastuskauden alussa. Käyttöön otettiin suomen- ja ruotsinkielinen sähköinen ilmoitusmenettely, jossa hyödynnetään mobiilisovellusta.
Jatkossa saalisilmoituksen voi tehdä joko älypuhelimella tai tietokoneella kalastuskohteessa.
www.lohitilasto.fi-sivulta löytyvään sovellukseen pääsee merkitsemään myös ilman tärppiä jääneet kalastusvuorokaudet.
Saalisilmoitukset päivittyvät automaattisesti myös internetiin, jossa saalistilannetta voi seurata lähes ajantasaisesti.
– Alkuun sovellus toimii nykyisellä tavalla, mutta jatkossa siihen olisi hyvä saada tietoa myös alueilta, joissa ei kalasteta. Ruotsin puolen mukaan saaminen olisi niin ikään tärkeää. Sieltä tiedon saanti on hajanaista, koska heillä on paljon maanomistajien vesiosuuksia, LUKEn erikoistutkija Atso Romakkaniemi kertoo.
–Kalojen kanta-arviointien pohjalta tiedetään paljonko yksilöitä jää jokiin lisääntymään. Yksi tärkeimmistä tiedoista on myös saalisrakenne. Rannoilla olevat saalistilastot ovat kertoneet arviolta vain puolet saaduista kaloista.
Matkailuyrittäjien, kalastajien ja viranomaisten lisäksi saalisilmoituksia hyödyntävät tutkijat. Suomessa väylän lohitutkimuksista vastaa Luonnonvarakeskus LUKE ja Ruotsissa maatalousyliopisto SLU.
Saaliin ilmoittamisen lisäksi kalastajat voivat avittaa tutkijoita lähettämällä saaduista kaloistaan suomunäytteitä. Näytepusseja on jaossa jokivarren keskeisimmissä kalastusmatkailukeskuksissa.
– Pidän saalisilmoituksia luotettavina. Jos on jotain epäilyttävää, otamme yhteyttä ilmoittajaan. Käyttöön otettu menetelmä ei ole kerrasta kunnossa, mutta se on oikein hyvä alku.
– Olemme lähettäneet satunnaisesti valikoiduille yhteisluvan hankkineille kalastajille lomakkeita, joissa kysytään tarkempia tietoja lohen kalastamisesta. Olisi toivottavaa, että lomakkeen saaneet palauttaisivat ne täytettynä, Romakkaniemi toivoo.
Hän kertoo tämän kesän lohennousun olevan ajankohtaan nähden hyvä. Nousun lopullisen saldon hän uskoo selviävän kesä–heinäkuun vaihteessa.
Kesäkuun 12. päivään mennessä saalistilastoon ilmoitettiin kaikkiaan 115 lohta, joista Kolarin kunnan alueella oli saatu 45 kappaletta.
Uuden sovelluksen ohjelmisto on kehitetty Kolarissa.
Hankkeen suunnittelussa ovat olleet mukana kaikki väylän varren Suomen puolen kunnat. Sen toteutuksen on rahoittanut Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio.
Näytä lisää
Näytä kaikki
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.